Ohjeita partiolaiselle

Ohjeita partiolaiselle

Mitä partio on?

Partio on vastavoima ”Miks mun pitäis” ja ”Ei kuulu mulle” -asenteille.

Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin – vastuun antaminen nuorille on partion perusidea.

Seikkailu ja elämykset kuuluvat partioon. Terve luottamus omiin kykyihin kasvaa tehdessä! Ryhmässä oppii myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista. Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten ja meloen. Harrastuksessa opetellaan antamaan ensiapua ja tutustutaan kartta merkkeihin. Retkillä yövytään teltassa, ja lauletaan yhdessä partiolauluja iltanuotiolla.

Partio antaa nuorille kansainvälisiä kokemuksia ja rakentaa kulttuurien välistä yhteisymmärrystä. Partioliike on kansainvälinen: partiolaisia on miltei kaikissa maailman maissa. Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli 700 lippukunnassa ympäri Suomen. Suomessa partiolaisia on 65 000 ja koko maailmassa 40 miljoonaa. Lippukuntamme partiopiiri on Lounais-Suomen partiopiiri ry, jossa on noin 12000 lounaissuomalaista partiolaista. Lippukunnan ohella sekä piiri että Suomen Partiolaiset ry järjestävät partiotapahtumia, joihin lippukuntamme partiolaiset osallistuvat.

Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun! Partio on kaikille avointa ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta toimintaa.

Viikkotoiminta

Säännollisiä partiokokoontumisia kutsumme kolokerroiksi. Kolokerta voi olla joko joka viikko noin tunnin mittaisena tai joka toinen viikko noin 2 kahden tunnin mittaisena. Kolokokertaa ohjaa ryhmänohjaajakoulutuksen käynyt nuori tai aikuinen. Kolokerran ohjelmaan kuuluu yleensä hieman leikkiä (sisällä tai ulkona), joidenkin uusien asioiden opettelemista ja lopuksi yhteinen sisaruspiiri. Uusia asioita opitaan usein jaksoissa, jolloin samaa asiaa saatetaan käsitellä useammilla peräkkäisillä kerroilla. Kolokerroilla on suositeltavaa käydä säännöllisesti. Ilmoitattehan lapsen omalle johtajalle, jos lapsenne on estynyt tulemaan kerralle. Saavuttehan paikalle ajoissa ja varauduttehan kerralle säänmukaisin varustein.

Kolokerrat pidetään Kärävuoren kololla (eli partiolaisten kokoontumistila). Osoite on Kuruntie 26, 24800 Halikko. Silloin tällöin kerta pidetään jossain muualla kuin omalla kolollamme, näistä ryhmänjohtaja ilmoittaa etukäteen.

Partioharrastus on jokaiselle vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko osallistua, jollei halua. Partioon tultuaan on kuitenkin kaikkien pelattava samojen, johtajien antamien sääntöjen mukaan. Hartauksiin ja muuhun uskontoon liittyvään toimintaan osallistumisesta voidaan tarvittaessa sopia ryhmänjohtajan kanssa erikseen.

Retket ja leirit

Retki tai leiri on partiolaisten tapahtuma, joka usein kestää viikonlopun ajan. Näissä tapahtumissa teemme yhdessä aktiviteetteja sekä ulkoilemme. Leireillä yövymme usein teltoissa ja harjoittelemme erätaitoja.

Vuosittaisia tapahtumia

  • Elokuun loppupuolella partioon ilmoittautuminen uusille partiolaisille
  • Syyskuussa lippukunnan syysleiri
  • Marraskuussa joulukalentereiden myynti
  • 6.12. Itsenäisyyspäivän lippuvartio
  • Joulukuussa kynttiläkulkue Salon joulukadunavajaisissa ja lippukunnan jouluiltanuotio 
  • Helmi-maaliskuussa lippukunnan talvileiri
  • Toukokuussa ennen partioparaatia lippukunnan kevätleiri
  • Toukokuussa partioparaati
  • Kesällä piirileiri, suurleiri tai mahdollinen kesäleiri

Leirille ilmoittautuminen

Jokaisesta leiristä ja pidemmästä retkestä lähetämme erillisen leirikirjeen. Kirjeessä lukee leirin aika ja paikka, sekä leirinjohtajan yhteystiedot. Leirille ilmoittaudutaan yleensä leirikirjeen mukaan Kuksassa. Leirikirjeessä on ilmoitettu viimeinen ilmoittautumispäivämäärä, johon mennessä ilmoittautumistiedon on oltava johtajalla. Ilmoittautuminen on aina sitova, ja edellyttää niin ollen myös leirin maksamista, mikäli leirille on leirimaksu. Leirimaksu maksetaan yleisesti ottaen tilisiirtona ja sen suuruus on noin 5-20€. Ennen viimeistä ilmoittautumispäivää voi osallistumisen perua kuluitta. 

Leirille valmistautuminen

Lapsi voi valmistautua leirille jo kotona yhdessä vanhemman kanssa. Yhdessä on hyvä jutella ja harjoitella sään mukaista pukeutumista, tiskaamista (jokainen tiskaa itse omat astiansa), peseytymistä ja puhtaiden alusvaatteiden vaihtamista. Myös reppu/rinkka pakataan yhdessä vanhemman kanssa. Kun lapsi on mukana pakkaamassa, lapsi itse tietää, mitä tavaroita on mukana ja vanhempi tietää, että kaikki tarpeellinen on mukana. Ennen leiriä kotona on myös syytä nimikoida mukaan tulevat tavarat ja vaatteet. Myös ”isojen” partiolaisten jäljiltä jää leirikeskuksiin muovikassillinen tavaroita, joita kukaan ei tunnista omikseen. Jonkun mukana ne ovat kuitenkin leirille tulleet ja niitä varmasti kaivataan kotona. Myös tämän takia pakkaaminen yhdessä ja tavaroiden nimikointi on tärkeää. Leirikirjeen varustelistaa on syytä noudattaa. Jonkin tavaran puuttuessa on parasta tiedustella sen tärkeyttä johtajalta. Esimerkiksi puukon antaminen lapselle retkelle mukaan saattaa huolettaa vanhempia. Sudenpentujen ja seikkailijoiden retkillä puukkoja käytetään ainoastaan johtajan valvonnassa.

Yhteydenotot leirille

Leirille ei ole suositeltavaa soitella vain kuulumisia, sillä vanhempien soitot ja viestit saattavat laukaista koti-ikävän. Mikäli jotain asiaa on, on parasta soittaa tai viestittää leirinjohtajalle. Otamme kyllä yhteyttä, jos jokin ei suju niin kuin pitää. Koti-ikävöiviä lapsia emme lähde kuljettamaan kotiin, vaan tarpeen tullen vanhemmat tulevat itse heidät noutamaan. Mikäli pelko koti-ikävästä estää leirille lähdön, voi etukäteen ottaa yhteyttä leirinjohtajaan ja kysyä, olisiko mahdollista tulla leirille vain päiväksi. Näin kehittyy mielikuva mukavasta leirielämästä ja kenties jo seuraavalla leirillä lapsi uskaltaa yöpyäkin. 

 Mitä retkelle mukaan?

Kannamme kaikkia tavaroitamme leirillä ainakin jonkin matkaa. Yleensä matka on 0–2 km, minkä takia tavaroiden pitää olla selässä rinkassa tai repussa, mutta ei missään nimessä kassissa. Kassin kantaminen on huomattavasti raskaampaa kuin rinkan. Myös makuupussin ja -alustan on oltava kiinnitettynä rinkkaan tai reppuun. Johtajat eivät voi auttaa jokaista lasta tavaroiden kantamisessa. Huolellisesti pakattuna, ilman irtopussukoita, tavarat myös löytyvät helpommin ja pysyvät omistajallaan.

Jokaisessa retkikirjeessä on oma varustelistansa, mutta tässä perusvarusteet, jotka jokaiselle retkelle täytyy ainakin ottaa mukaan:

  • makuupussi ja -alusta
  • sadevarusteet (sadetakki ja -housut)
  • kumisaappaat ja villasukat
  • ruokailuvälineet (muovinen, syvä lautanen, muovinen muki tai kuksa sekä haarukka, veitsi ja lusikka sekä kuivauspyyhe. Astioiden on oltava kankaisessa ripustettavassa pussissa, jossa ne pysyvät tallessa ja kuivuvat hyvin)
  • taskulamppu ja varapatterit
  • erillinen yöasu 
  • puhtaat alusvaatteet joka leiripäivälle 
  • muovipussi likavaatteille 
  • säänmukaiset vaatteet eli tarpeeksi lämmintä
  • varavaatteita riittävästi
  • peseytymisvälineet (pesuaine, shampoo, hammasharja ja -tahna, pyyhe, hiusharja) 
  • puukko
  • Usein mukaan pyydetään ottamaan myös päiväreppu, esim. Koulureppu
  • Makeisia/muita herkkuja vain rajallinen määrä. Yksi pieni karkkipussi riittää. Virvoitusjuomien/energiajuomien tuonti leireille ei ole sallittua. Leireillä on aina saatavilla mehua ja muuta juotavaa

Johtajat ja aikuiset partiossa

Kehen ottaa yhteyttä ongelmatilanteessa?

Ensisijaisesti omaa lastasi koskevissa asioissa ota yhteyttä lapsesi omaan ryhmänjohtajaan. Huolehdithan, että lapsesi ja huoltajan yhteystiedot ovat lippukunnassa aina ajan tasalla, jotta tieto kulkee. Muutoksissa informoi ryhmänjohtajaa

Leirinjohtaja/ retkenjohtaja

  • Mitä tahansa kysyttävää leiristä tai retkestä
  • Ongelmia ilmoittautumisen kanssa
  • Ongelmia leirimaksun kanssa, leirimaksu myöhässä

Lippukunnanjohtaja

  • Kun ongelmasi koskee mitä tahansa jo yllä lueteltua ja tai mahdollisesti jotain muuta ongelmaa. Halutessasi lainata lippukunnan kalustoa, ole myös yhteydessä lippukunnanjohtajaan.

Johtajien vastuut ja velvollisuudet

Partio on harrastus myös johtajille ja teemme vapaaehtoistyötä Suomen suurimmassa nuorisojärjestössä. Meillä jokaisella on lisäksi omat koulumme, opiskelumme ja työmme, ja näin ollen jokaisella on vain rajattu aika, minkä voi käyttää partiotoimintaan. Olemme toki luvanneet hoitaa oman tehtävämme niin hyvin kuin pystymme ja olemme sitoutuneita tehtäviimme, mutta jokainen partiojohtaja ei ole nuorisotyön ammattilainen. Koulutamme kuitenkin itseämme vapaaehtoistehtäviin piirin järjestämillä kursseilla. Lippukuntamme ryhmänjohtajat käyvät ryhmänohjaajakoulutuksen, joka antaa valmiudet ohjata partioryhmiä. Rakentava palaute auttaa meitä mukavan harrastuksen järjestämisessä, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Lippukunnan toiminnasta vastaa ensikädessä lippukunnanjohtaja. Leireillä vastuussa ovat myös leirijohtajat, retkillä myös ryhmien johtajat. Turvallisuudesta huolehtimiseksi johtajamme ovat käyneet ensiapukurssit.

Partiossa on mukana aikuisia, jotka voivat toimia johtajina tai muuten partiotoiminnan tukijoina. Aikuisten pääasiallisin tehtävä on tukea lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa partiotoimintaa ja siten toteuttaa partio-ohjelmaa. Mitä nuorempi aikuinen on, sitä enemmän hänellä tulee olla mahdollisuuksia rakentaa omaa kasvua ja kehittymistä. Samaan tapaan ajatellen mitä vanhempi aikuinen on, sitä enemmän hänen pitäisi nähdä oma roolinsa. Aikuisena partiossa pääset toteuttamaan itsesi näköisiä projekteja, oppimaan uutta kurssien ja koulutusten parissa sekä nauttimaan partiomaisesta tekemisestä ja yhdessäolosta hyvällä porukalla.  

Tarvitsemme aikuisia mukaan toimintaan. On erittäin tärkeää että sudenpentu– ja seikkailijaikäisten ryhmänohjaajiksi saamme riittävästi aikuisia takaamaan laadukkaan alun partiopolulle. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan.

Tiedottaminen

Viikkoryhmillä on omat Whatsapp-ryhmänsä, jonne ryhmänjohtaja päivittää ajankohtaisia tietoja toiminnasta. Toivomme aktiivista osallistumista keskusteluun, ja ilmoittamaan mahdollisista viikkotoimintaan tai leireihin liittyvistä muutoksista ryhmänjohtajalle.

Tapahtumista tiedotetaan partiolaisen kotiin pääosin sähköpostien ja Whatsappin avulla.

Lippukunnalla on Instragram ja Facebook -tilit. Näillä tileillä jaetaan ajankohtaisia tietoja sekä leirikuulumisia

Instagram

Facebook

Varainhankinta

Toiminta, kolokerrat, retket ja leirit nielevät rahaa. Retkien ja leirien osallistumismaksut eivät kata edes niistä aiheutuneita kustannuksia, vaikka pienellä yritämmekin tulla toimeen. Lippukunnan toimintaan kuluva raha saadaan osin taustayhteisöjen ja kaupungin myöntämistä tuista, mutta loput rahoista on hankittava itse. 

Suurin vuosittainen varainhankintatempaus on marras–joulukuun myyntiurakka, jolloin myymme Partiolaisten adventtikalentereita. Satunnaisempia tuloja tulee myös talkoohommista. Niihin vanhemmat voivat osallistua työpanoksellaan. Jos kuulet sopivasta talkoohommasta tai keksit muun varainhankintaidean, kerro siitä ryhmänjohtajalle tai lippukunnanjohtajalle. Ainoastaan omatoimisella varainhankinnalla pystymme pitämään retkien ja leirien osallistumismaksut niin alhaisina kuin ne ovat olleet tähän asti. Osallistumalla varainhankintaan vanhemmat pääsevät konkreettisesti tukemaan lapsen partioharrastusta. Esimerkiksi lippukunnan ulkomaanprojektiin osallistuminen edellyttää talkoisiin osallistumista matkan mahdollistamiseksi ja matalan leirimaksun toteuttamiseksi.

Taustayhteisöt

Salon seurakunta

Lippukuntamme saa toiminnan mahdollistavaa tukea Salon seurakunnalta. Yhteistyö konkretisoituu mm. partio-ohjelman ja yhteisten tapahtumien muodossa. Lippukunnan jäsenet voivat osallistua seurakunnan järjestämiin kirkkotilaisuuksiin niin osallistujina kuin avustavissa- ja edustustehtävissä. Seurakunnalla on myös oma partiotyöntekijä, joka huolehtii partiolaisten tarpeista ja esimerkiksi tilavarauksista. Partiolaiset saavat leireillä maksutta mm. Juvankoskella ja Merisalossa. Toimivat tilat mahdollistavat suuremmatkin tapahtumat, retket ja leirit toiminnassamme merkittävällä tavalla.

Partion katsomuskasvatuksessa huomioidaan eri tavoin uskovat partiolaiset heidän katsomustaan kunnioittaen. Halikon Sinisillä tämä tarkoittaa sitä, että toimimme positiivisen uskonnonvapauden periaatteiden mukaisesti. Toimintaan osallistuvien partiolaisten ja heidän perheidensä on mahdollista valita osallistumisensa tilaisuuksiin, jotka voivat sisältää taustayhteisön uskon mukaista hartauden harjoittamista.

Salon kaupunki

Salon kaupunki mahdollistaa Halikon Sinisten toimintaa tarjoamalla meille Kärävuoren kolon tilat käyttöömme, mikä toimii perustana säännöllisille kolokerroille. Lisäksi kaupunki myöntää yhdistyksille vuosittain nuorisotoiminnan avustuksia. Toimimme myös yhteistyössä tapahtumien ja toiminnan järjestämisessä kaupungin kanssa. Paikallisena yhdistyksenä mahdollistamme harrastuksen alueen lapsille ja nuorille.

Jäsenyys partiossa

Asiointipalvelu

Jäsentietoja ylläpidetään partion asiointipalvelussa. Asiointipalvelussa voit hoitaa jäsentietojen päivittämisen sekä tapahtumiin ja leireille ilmoittautumisen. 

Ohjeet asiointipalvelun käyttöön löydät alla olevasta linkistä. Jäsenrekisterihoitaja auttaa lippukunnassamme mielellään asiointipalveluun liittyvissä kysymyksissä (hallitus@halsi.fi)

https://www.partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partiorekisteri-kuksa/partion-asiointipalvelu/

Jäsenmaksu ja partiovakuutus

Lippukunta kerää omaa jäsenmaksua toiminnan tukemiseksi. Jäsenmaksu maksetaan suoraan Suomen Partiolaisille sieltä lähetettävän laskun mukaisesti. Jäsenmaksu sisältää partiovakuutuksen, joka on toissijainen (eli jos lapsellanne on joku muu vakuutus, on partiovakuutus siihen nähden vasta toissijainen).  Vakuutus on voimassa kaikissa partiotapahtumissa, kuten viikoittaisissa kolokerroilla, leireillä ja retkillä. Ilman vakuutusta partiossa oleva lapsi on vanhempiensa vastuulla, eikä näin ollen johtajan tarvitse ottaa kyseistä lasta mukaan kerralle. Leireille ja retkille lähtevillä lapsilla täytyy aina olla jäsenmaksu maksettuna. Lisäksi jäsenmaksun maksanut partiolainen saa kotiinsa Suomen Partiolaisten julkaiseman Partio-lehden ja Lounais-Suomen partiopiirin oman lehden, Repolaisen, joka lähetetään I-jäsenmaksun maksaneille (ei siis sisaralennusta saaville). Jäsenetuihin kuuluu myös 10% alennus partiokaupoista.

Kompassi sovellus

Kompassi sovelluksen avulla partiolainen ja koko ryhmä voi seurata suoritettuja aktiviteetteja ja omaa etenemistään partioharrastuksessa. Perinteiset merkit pysyvät mukana edelleen, ja myös niiden seuraaminen helpottuu.

Huoltaja voi käydä lisäämässä lapselle sähköpostiosoitteen Kuksaan, mistä huoltaja näkee myös lapsen jäsennumeron ensimmäistä sisäänkirjautumista varten. Jatkossa kirjautuminen onnistuu esim. facebook tai google -tunnuksilla. Nuorimmilla, joilla ei ole vielä omaa sähköpostiosoitetta, voi käyttää huoltajan toista sähköpostiosoitetta. Se ei saa olla sama kuin Kuksassa huoltajatunnuksessa käytetty osoite. Esimerkiksi toisen vanhemman osoite tai huoltajan toinen sähköpostiosoite sopii tähän.

Testaamme sovelluksen käyttöä kolokerroilla, ja pyytäisimmekin käymään Kuksassa alla olevan ohjeen mukaan kohdasta ”Alaikäisen huollettavan tietojen käyttöoikeuden antaminen.” mikä antaa luvan Kuksan ja sovelluksen väliseen tiedonjakoon. Sovelluksen voi samalla lisätä partiolaisen puhelimen aloitusnäytölle ohjeiden mukaan.

https://www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/digitaaliset-palvelut/partio-ohjelmasovellus-kompassi/kompassin-kayttoohjeet/

Partioasu ja merkit

Yhtenäinen pukeutuminen on partiolaisten näkyvimpiä tunnusmerkkejä. Partioasuun kuuluu partiohuivi, partiopaita, siistit housut tai hame ja niihin sopivat siistit kengät.

Partioasuun kuuluu erilaisia merkkejä. Jokaisella merkillä on oma määritelty paikkansa ja ne kannattaa ommella kiinni mahdollisimman siististi ja kestävästi.

Lue lisää: Partioasut ja merkit – Suomen partiolaiset

Lisätietoa partiosta

Paljonko Partiossa on jäseniä? Koska Partioliike on perustettu ja kuka sen nyt taas tekikään? Mitkä ovat partiolaisen arvot ja ihanteet?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Suomen partiolaisten Partiofaktat-sivulta.